Mälestise nimi Elamu Pikk t.60, 15.-19.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Väga hästi säilinud keskaegse kehandiga hoone näide Tallinna vanalinna kontekstis, interjöörides on säilinud mitmeid väärtuslike detaile.

Kirjeldus

3-korruseline kivihoone, mille korrused asuvad põhja- ja lõunaosas erinevatel kõrgustel, kaeti küll 19. sajandi keskpaiku ühise kelpkatusega, kuid fassaadil on loetavad kaks erinevat maja: lõunaosa keskel algne elamu peasissepääs, põhjaosas kangialune ja hilisgooti servamõikaga väravaportaal. Hoones on säilinud hilisgooti ja barokkstiilis ehitusosi ja detaile (seinatahveldised, trepibalustraad, uksed, profatt).

Ajalugu

Hilisgootikast pärineva põhiplaaniga ehitiste kompleks, koosneb mitmest hoonest, millest vanem tõenäoliselt lõunaosas tüüpiline diele-dornse põhiplaaniga nn. suurelamu. Kinnistu asukoht on linnamüüri vahetus läheduses ja tihe hoonestus tingisid hoone laiendamisel selle liitmise kõrvalasuva tänavaäärse keskaegse aidaga.