Mälestise nimi Elamu Pikk t.66, 14.-19.saj.

Inspektor: Toomas Tamla

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

klassitsismi ajal ümberehitatud keskaegne kaupmehe elamu

Mälestise kirjeldus

Tegemist on klassitsistliku esifassaadiga, kolmekorruselise hoonega. Hoone esifassaad on rikkaliku dekooriga. Katusealusel osal on konsoolkarniis ning rosetid nende vahel, hoone keskosas asub kaks pilastrit ning teise korruse akende kohal on ehisfrontoonid ühes konsoolide ning nendevaheliste rosettidega. Hoonel on klassitsistlikud ehisraamidega ja kuuese jaotusega aknad, fassaadi vasakus küles asub klassitsistliku kujunduse ning sepisdetailide ja varikatusega uks. Fassaadi paremasse serva jääb ümarkaarne sissepääs kangialusesse. Hoone fassaad on liigendatud eritooniliste krohvide ning esimese ja teise korruse vahelise horisontaalse karniisiga.

Hoone asub Tallinnas, Vanalinnas, Pikk tn 66. Hoone eest kulgeb Laia tänava suunasTolli tänav.

Mälestise ajalugu

14. sajandi lõpul ehitatud keskaegne elamu koos aida ja kangialusega. 19. sajandi keskpaigal ehitati kardinaalselt ümber klassitsistlikuks elamuks. Varasem plaanilahendus kajastub keldrikorrusel. Hoones on säilinud varasemast sisekujundusest 18-19. sajandi siseuksi ja trepp. Hoone keldris on alles keskaegsed konstruktsioonid: talalaed, kalorifeeri konstruktsioonid, siseportaalid. Hoone on kasutusel elu- ja kontorihoonena

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt “Muinsuskaitseseaduse” §25 lõikele 3 ning Tallinna Vanalinna muinsuskaitseala põhimääruse punktile nr. 18 kaitsevööndit ei ole kehtestatud.