Mälestise nimi Tallinna Püha Vaimu seek, 14.-20.saj.

Menetleja: Inventeerija, Triin Talk

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840.

Ajalooline keskaegne seegihoone.

Mälestise kirjeldus

Pikifassaadiga tänavat ääristav paekivihoone on trapetsilähedase põhiplaaniga, 2-korruseline, kelpkatusega. Selle lõunaseina lääneotsaga liitub väike kahekorruseline väravahoone, mille kangialune ühendas kunagise seegiansambli kahte sisehoovi.

Mälestise ajalugu

Tallinna Püha Vaimu seek oli Euroopas levinud samanimeliste seekide eeskujul tekkinud keskaegne hoolekandeasutus kodutute haigete majutamiseks. Pühavaimu kirikuga ühtsesse ansamblisse kuulunud ja usutavasti juba 13. sajandil rajatud seeki on dokumentides mainitud 1334. a. Selle ehituslugu on uurimata ja nüüdseks enamasti lammutatud ehitiste arv ning paiknemine teadmata. Ansambli üheks suurimaks hooneks olnud, kahest erinevast järgust koosnev Pühavaimu 6 läänepoolne vanim osa püstitati algsel kujul 1341-1350. aastal. Krunt omandati selleks juba 1338. aastal. 1389. a. paiku täiendati hoonet idapoolse juurdeehitisega. Väike väravahoone pärineb arvatavsti 15. sajandist. Hoolealuste majutamiseks kasutatud teistest ehitistest on teada nn. Zundi maja (1400-1416) ja II korrusel eluruume sisaldanud seegi saun (1402-1446). 16. sajandil rajati Pühavaimu 6 hoonesse tütarlaste kool. Seeki on kirjalikes allikates viimati mainitud 1620. aastal. Koolimaja ulatuslikku ümberehitust 1639-1641 tähistab karüatiidide ja taimornamentidega kaunistatud polükroomne raidtahvel (kiviraidur D. Passer) hoone lääneseinal. Väravahoone II korruse talalagedele 18. sajandil tehtud hilisbaroki- ja rokokoomotiividega maalingud ei olnud 1955. aasta remondi käigus enam taastatavad. Kaasajal asub hoones EELK Usuteaduse Instituut.