Mälestise nimi Elamu Pühavaimu t.15 hoovis, 15.-17.saj.

Inspektor: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1521-1710.

tüüpiline ja hästisäilinud hiliskeskaegne väikeelamu

Mälestise kirjeldus

Krundi serval asuv kahekorruseline keldriga ja pultkatusega kivihoone. Fassaadi keskel on raidkivist ümarkaarportaal, mille lävekiviks on kasutatud peremärkidega raidkivi. Portaali taga on väike paeplaatpõrandaga esik, selle tagaseinas on mantelkorsten. II korrusel on mantelkorstnas lihasuitsetuskamber ja kahele konsoolile toetuv ärklitaoline eend. Mõlemal korrusel on kaks ebakorrapärase plaaniga eluruumi. I korrusel ühes ruumis ja esikus on talalagi, korruseid ühendab paeastmetega keerdtrepp.

Mälestise ajalugu

Hiliskeskaegne elamu on valminud 15-16. sajandil. Hoone keldriruumid on hilisemal perioodil (18. saj.?) võlvitud. Aastakümned oli hoones muuseumi fondihoidla ja ladu. 1990ndate aastate lõpul kohandati hoone koos tänavapoolsete naabermajadega (Pühavaimu t 13, 15) “Park Consul” hotelli tarbeks, praegu hotell Schlössle.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestiseks Vastavalt “Muinsuskaitseseaduse” §25 lõikele 3 ning Tallinna Vanalinna muinsuskaitseala põhimäärusel punktile nr. 18 kaitsevööndit ei ole kehtestatud.