Mälestise nimi Elamu Raekoja plats 4 fassaadid, 15.-18.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(10)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917, 1918-1939, 1521-1710.

Varaklassitsistliku fassaadikujundusega tüüpiline elamu-ärihoone Tallinna vanalinnas.

Mälestise kirjeldus

Hoone on oma praeguse ilme saanud 18. sajandi II poolel. Hoonet kujundab varaklassitsistlik fassaad kolmnurkse frontooniga ning liseenidega. Hoonel on kõrge sadulkatus, poepindade aknad on 20. sajandi alguses oma käesoleva ilme saavutanud.

Mälestise ajalugu

Hoonekompleks Raekoja plats 4 / Dunkri 2 on kujunenud keskaegsete hoonete ümberehituse teel. Raekoja platsi poolse fasaadi klassitsistlik kujundus pärineb 18. sajandist. Varem hoone ees paiknenud kaubaputkad lammutati 1908. aastal. Praeguseni säilinud suured esimese korruse vitriinaknad on 1927.a. ümberehituse tulemus. Hilisema ümberehitusega olid seotud arhitektid K. Jürgenson ja E. Jacoby.