Mälestise nimi Elamu Raekoja plats 5 fassaadid, 1849.a.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1521-1710.

Tegemist on ilmeka varaklassitsistlikus stiilis kujundatud hoonega Tallinna vanalinnas.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on kolmekordse kivihoonega, mille keskosa kerkib fassaadist kolmnurkfrontoonina. Oma kujunduse poolest on tegemist klassitsistliku ilmega hoonega, mida iseloomustab sümmeetriline fassaad. Seinapinda ilmestab erineva tooniga krohvipinnad ja esimese ning teise korruse vahelised kassetid, aknaid ümbritsevad krohviraamistused. Hoonel on lihtsad klassitsistliku kujundusega kuuese raamjaotusega aknad, kolmnurkfrontoonil ning mõlemad pool frontooni asub kokku kolm poolkaarset väiksemat akent. Hoone esifassaadil on taastatud puidust juurdeehitatud kaubapoed. Esifassaadi vasakul küljel asub lihtne puidust ja klaasist osaga ning varikatusega uks.

Mälestise asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Kesklinnas, Vanalinnas, Raekoja plats 5. Hoone asub Voorimehe tänava ja Raekoja platsi nurgal.

Mälestise ajalugu

Esimesed andmed selles kohas asunud kivimaja kohta on pärit 1366. aastast. 17. sajandi III veerandil ehitati turuäärsed elamud kokku üheks majaks. 1825.a. oli siin kahekorruseline liseenidega maja, ees kaubapoekesed. 1849.a. ehitati arhitekt Chr. A. Gableri projekti järgi hoonele mansardkorrus, tehti uued aknad ja uksed. 1990ndate aastate lõpul rekonstrueeriti kogu hoone. 2000.a. taastati (rekonstrueeriti) maja ees kaubapoekeste juurdeehitus.