Mälestise nimi Elamu Raekoja plats 16 fassaad, 15.-19. saj

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Keskaegse kehandiga ning tüüpilise diele-dornse põhiplaaniga elamu näide Tallinna vanalinnas.

Kirjeldus

4-korruseline viilfassaadiga elamu. Algselt tüüpiline kaheruumilise põhiplaaniga hoone, kus Raekoja platsi pool diele, sisehoovi pool kerishüpokaustiga köetav eluruum dornse. Hoone klassitsistlik fassaad (krohvraamistusega akende rühm ja jaotus) on säilinud praktiliselt muudatusteta. Varasemast perioodist on säilinud fassaadil ülemise kaubaluugi raidraamistusega ava ja viilus nišis inglipea skulptuur. Hoone I korrusel on äripind.

Ajalugu

Keskaegne suurelamu, ehitatud tõenäoliselt 15. sajandil. Kinnistu teised rajatised ulatuvad piki kitsast sisehoovi Vene tänava äärde, kus praeguse Vene 3 kohal asus kinnistu väravahoone (ümber ehitatud 18. sajandil). Hoone on ümber ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi algul. Siseplaneeringut on korduvalt muudetud. 1979. aastal (arhitekt R. Laur) kohandati hoone "Eesti Reklaamfilmi" ametiruumideks.