Mälestise nimi Elamu Rataskaevu t.8, 15.-20.saj.

Menetleja: Inventeerija, Triin Talk

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Keskaegse hoonekehandiga ja säilinud detailidega ning varaklassitsistliku esifassaadiga tähelepanuväärne hoone Tallinna vanalinnas.

Mälestise kirjeldus

Kaheruumilise põhiplaaniga hilisgooti elamut on mitmeid korde ümber ehitatud. Praegune hoone on ristkülikulise põhiplaaniga, 3-korruseline, kiviseinte ja poolkelpkatusega. Esimese korruse lõunaküljel on sirge laega kangialune, keldris võlvitud kerishüpokausti küttekamber ja müüritrepp. Eluruumid on igal korrusel lääne- ja idaküljel, keskele jääb trepikoda. Varaklassitsistlikul peafassaadil on korruste vahel rosettidega stukkfriis, osaliselt on säilinud talumiga väravaportaal. Hoones on säilinud raidkive ning 17. ja 18. sajandi sepisdetaile. Hooviehitised on keldrita ja puitkatusega.

Mälestise ajalugu

Algselt suure Rataskaevu 10 kinnistu koosseisu kuulunud, kuid hiljem iseseisev elamu on tõenäoliselt ehitatud 14. sajandi lõpul või 15. sajandi alguses. 16. ja 17. sajandil tehti hoones mitmesuguseid ümberehitusi. Praegune välisilme ja siseplaneering pärinevad 18. sajandi lõpust ja 19. sajabdi algusest. 1964. aastal muudeti dielesse trafo ehitamisega sisearhitektuuri ja fassaadi. Viimaste restaureerimistööde käigus on 1964. aasta muudatused kõrvaldatud. Hooviehitised pärinevad tõenäoliselt 18. ja 19. sajandist. Hoones elas 19. sajandil kultuurihuviline jurist Carl Julius Albert von Paucker (1798-1856), kelle algatusel moodustati 1822. aastal noorte sõprusring, millega pandi alus sihiteadlikumale Tallinna uurimisele. 1848. aastal andis C. J. A. Pauckerilt välja vihiku Tallinna vanematest ja uuematest mälestusmärkidest "Blick auf einige Denkmäler Revals aus älterer und neuerer Zeit".

Allikad

Pantelejev, A. Elamu Rataskaevu tänav 8. [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=170&ItemID=5038 (16.02.2015)

K. Laane. Elamu Rataskaevu tänav 8. [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=170&ItemID=5038 (16.02.2015)