Mälestise nimi Nargen vrakk
Ajutise kaitse alla võetud 24.09.2015
Mälestise liik arheoloogiamälestis, veealune mälestis

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmise käskkiri" peadirektori 24.09.2015 käskkiri nr. A-36 Kuupäev: 24.09.2015
"Laevavrakkide kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri käskkiri 22.06.2016 nr 1-2 /114 Kuupäev: 22.06.2016

Menetleja: Allveearheoloogia nõunik, Maili Roio

Veealune mälestis.

Keskaegse purjelaeva vrakk koos lasti ja muu sisu ning arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga.

Mälestise kirjeldus

Keskaja lõpust pärinev umbes 20 meetri pikkune purjelaeva vrakk on säilinud vähemalt pardakõrguseni 2,5-3 meetri ulatuses, millest enamus on mattunud setetesse. Vraki vööri ja ahtri osas on näha suuri kive, mille esinemist ei ole märgata vraki vahetus ümbruses. Vraki peale ja ümber on kuhjunud hulgaliselt väiksemaid detaile laeva küljest. Selgelt eristub vahesein laeva vööris. Säilinud on puidust tünnid ja nende osad, puidust kastid ja erinevad tarbeesemed.
Suuremad kahjustused on tekkinud hukkumise hetkel. Tänaseks on vraki seisukord stabiilne, mida kinnitasid ka esimesed ülesvõtted vrakist. Läänemeres on head tingimused puidust vrakkide pikaajaliseks säilitamiseks.
Sekundaarseid traalimistööde tagajärjel tekkinud kahjustusi vrakil näha ei ole, küll on aga tekitatud teatud määral kahjustusi esemete ebaprofessionaalse ülestoomise käigus.

Nargen vrakk asub Naissaarest idas umbes 6 kaabeltau kaugusel 27 meetri sügavusel

Mälestise ajalugu

Eesti Mereväe 2015. aasta miinitõrjeoperatsiooni Open Spirit käigus lokaliseeriti seni kaardistamata purjelaeva vrakk FGS Auerbach tehnikaga Naissaarest idas.
Purjelaeva vrakil on säilinud palju esemelist materjali, mis osaliselt on välja toodud Eesti Meremuuseumi poolt. Vrakil on näha puidust tünnide jäänused, keraamilised anumad, klaasist esemed ja palju muud. Arheoloog Erki Russowi hinnangul pärinevad need umbes aastast 1600. Osa esemetest võib olla mõeldud apteekri varustamiseks.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevööndi piirid: 1) x: 6603469.50, y: 531455.62; 2) x: 6603483.00, y: 532229.00; 3) x: 6604261.50, y: 532229.00; 4) x: 6604253.50, y: 531444.12; 5) x: 6603867.00, y: 531833.00; 6) x: 6603867.00, y: 531866.00; 7) x: 6603841.00, y: 531866.00; 8) x: 6603841.00, y: 531833.00.