Mälestise nimi Elamu Rataskaevu t.16 hooviansambliga , 14.-19.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Tallinna vanalinnale tüüpiline keskaegse hoonekehandi ja diele-dornse põhiplaaniga elamu, mis moodustab ansambli kõrvalhoonetega.

Mälestise kirjeldus

Algne hoone oli diele-dornse tüüpi plaaniskeemiga hilisgooti elamu, millele liideti hiljem kõrvalolev kaubaväravaga maja. Kuni 2-korruselised hoovimajad ulatuvad kuni Pika jala linnamüürini. Tänavapoolses osa 3-korruseline ja hoovipool 2-korruseline kangialusega kivielamu on lihtsa põhiplaaniga. Dekoorita fassaadi ainsaks kujunduselemendiks on komnurkne frontoon skulptuurse vaasiga harjakivil. Varasematest detailidest on fassaadil säilinud kangialuse faasitud esiserva ja talumiga väravaportaal ning tugipiilari katkend.
Interjöörides on säilinud arvukalt väärtuslikke arhitektuurseid konstruktsioone ja dekoorielemente, nagu keskaegsed raidkivist siseportaal, müüritrepp ja konsoolid ning 18. sajandist pärinevad sepised, uksed, stukkdekoor jm.

Mälestise ajalugu

Esimest korda on mainitud ürikutes elumaja 14. sajandi viimasel veerandil. 16. sajandist on teateid kaubavärava peal asunud väikemajast, mis liideti elumajaga tõenäoliselt 18. sajandil. Sellest ajast pärinevad arvatavasti ka hoovipoolsed hooned. Viimased suuremad ümberehitused toimusid 19. sajandi esimesel poolel. Aastatel 1521-32 oli hoone valdajaks tuntud Tallinna ehitusmeister ja kiviraidur Gert Koningk.

Pantelejev, A. Elamu Rataskaevu tänav 16. [www]

Meedia

1. "Rataskaevu 16 taastatud maja linna muinsuspreemia vääriline", artikkel,20.03.03, Eesti Päevaleht.
2."Vanalinna muinsustedlikumalt restaureeritud majas kummitab", artikkel, 28.03.03. Pealinn