Mälestise nimi Liinilaeva Astrahan vrakk
Mälestise liik arheoloogiamälestis, veealune mälestis

Veealune mälestis.

18. sajandi sõjalaeva vrakk koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga.

Kirjeldus

Liiva sisse mattunud vrakist on visuaalselt jälgitav ligikaudu 26 x 8 meetrine osa. Kaarte vahel on pisidetaile ja suurtükikuule.

Asukoha kirjeldus

Laevavrakk asub Kõpu poolsaare põhjarannikul, Mägipe küla all, umbes 2 meetri sügavuses vees koordinaatidel 58:56.199N 22:12.861E.

Ajalugu

Laevavrakk lokaliseeriti 2010. aastal hobisukelduja Arne Kukin poolt. Identifitseeritud Eesti Meremuuseumi teaduri Vello Mässi poolt.
Liinilaev Astrahan ehitati Arhangelskis 1755-1756. Osales Seitsmeaastases sõjas (1756-1763). Määrati teenistusse Läänemere Vene eskaadri koosseisu. Laeva pikkus 47,4 ja laius 13,25 meetrit, 66 suurtükki.
Liinilaev Astrahan oli 1761. aasta sügisel sõjaretkel Läänemere lõunaosas, Poola rannikul. Tugevas tormis oli sunnitud minema Ojamaa juurde ankrusse. Varjulist kohta leidmata oli sunnitud lahkuma ka sealt ja võtma kursi Hiiumaa poole. 10. oktoobril sõitis halva ilma tõttu kividele Hiiumaa põhjarannikul Tahkuna poolsaare lähedal ning vrakistus. Meeskond kolis üle kaldale, kus osa raskelt haigeid meremehi suri.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevööndi piir ulatub 2 kaabeltaud vraki leiukoha piiridest ja maismaa suunas 50 meetrit. Kaitsevööndi määramisel on arvestatud, et oleks tagatud arheoloogilise
ajalooallika kaitse ja säilimine koos arheoloogilise ja loodusliku ümbrusega.