Mälestise nimi Elamu Rüütli t.2, 15.-20.saj.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Keskaegse hoonekehandiga ning baroksena ümber ehitatud tüüpiline elamu Tallinna vanalinnas.

Mälestise kirjeldus

2-korruseline keldriga hoone all-linnast Toompeale viiva ühendustee - Lühikese jala kõrval. Kapitaalseinte järgi on põhiplaanis eristatavad kolm keskaegset hooneosa: läänes trapetsiline ruum, keskel väike ait ja idas hiljem ehitatud eluruumid. Adamson-Ericu muuseumiks kohandamisel tehti hoones mitmeid ümberehitusi. Muudetud ruumijaotus arvestas põhiseinu, fassaadiarhitektuur lähtus barokkstiilist. Eksponeeritud konstruktsioonidest on märkimisväärsed kivist kaarportaal I korrusel ja ümarsammas keldris. Hoovis on keldritrepikoda.

Mälestise ajalugu

Rüütli 2 asukohta on esmakordselt mainitud 1361. aastal nurgakinnistu koosseisus. Tolleaegne hoonestus teadmata, kuid praeguse hoone vanimad keldrimüürid pärinevad ilmselt 14. sajandist. 1542. a. oli sellel kohal nurgamaja juurde kuulunud kiviait ja väike maja Lühikesel jalal. Abihooned püsisid seal pikka aega. Keskajal asusid kinnistus käsitööliste töökojad, hiljem paiknesid majas korterid. 20. sajandi alguses rautati sisehoovis hobuseid. Ühtse fassaadikujunduse said korduvalt ümberehitatud hooned barokiperioodil (18.-19. sajandil). Kapitaalremondiga aastatel 1981-1983 kohandati hoone Adamson-Ericu muuseumiks (arhitekt K. Etverk, kunstiajaloolane S. Lindmaa, sisearhitekt M. Summatavet).