Mälestise nimi Elamu Rüütli t.12, 15.-20.saj.

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Urve Arukaevu

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840.

Tähelepanuväärne hilisgooti köstrielamu Tallinna vanalinna kontekstis, hästi säilinud detailid.

Kirjeldus

Kinnistul asub tänavaäärne hilisgooti stiilis peahoone ning sisehoovi ümbritsevad kaks kõrvalhoonet. Peahoone on 2-korruseline kiviseinte ja kõrge viilkatusega diele-dornse tüüpi elamu, mille kuju ja ruumijaotus on põhijoontes tänaseni säilinud. Tänavapoolse fassaadiseinas on teravnurkviilu ülaosas segmentkaarne kaubaluuk. Esifassaadilt suubub sisehoovi raidportaal ja talalaega kangialune. Enamik aknaid on barokse kujundusega. Elamu põhiplaan on diele-dornse süsteemi vähemlevinud variant - tänava pool suurem dornse ja selle taga väiksem diele. Talalae ja paeplaatpõrandaga dielest avaneb raidportaal kangialusesse. Palestiku ja arhivoldi profileeringut kordav 2-astmeline portaal on ühte tüüpi raekoja peaportaaliga. Diele kagunurgas on kaheksatahulise nurgasambaga mantelkorsten-köök. Keldrite müüristik on osaliselt praegusest hoonest varasem. Keldrid diele ja dornse all on kaetud talalagedega, millel paeplaadid. Hästi on säilinud kerishüpokaust ja selle esine silindervõlvidega ruum mantelkorstna all. Osaliselt on alles ka tänavapoolsest keldrist teisele korrusele viinud müüritrepp. 17. sajandi keskpaigas ja 18. sajandil tehtud lokaalsete ümberehitustega uuendati lagesid, muudeti algseid ja tehti uusi aknaavasid, kaeti siseseinu paneelide ja lambriidega ning kaunistati lagesid maalingutega. Õuehoonetest on vanim kelpkatuse ja vintskapiga läänepoolne tiibehitis.

Ajalugu

14. sajandil asus samal krundil väike keldriga puitelamu, mis loovutati 1400. aastal Niguliste kirikule köstrimajaks. Tänaseni säilinud köstrile ehitatud kivihoone ehitati tõenäoliselt varsti peale seda. Tänaseni säilinud ruumijaotuse sai hoone 15. sajandi lõpus. Keldri müüristik pärineb osaliselt varasemast hoonest. 17. ja 18. sajandil toimusid hoones ümberehitused. Viimane ümberehitus tehti 1927. aastal. Hoone restaureerimistööd lõppesid 2007. aastal.

Allikad

Kangropool, R. Elamu Rüütli tänav 12. [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=178&ItemID=5062 (17.02.2015)