Mälestise nimi Elamu hooviansambliga Sauna 6

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna arheoloog, Ragnar Nurk

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Tallinna vanalinnale iseloomulik elamu koos õueansambliga, dateeritud 15.-19.sajandisse. Sälinud on rida arhitektuurselt väärtuslikke ehitusdetaile mitmest ehitusperioodist.

Mälestise kirjeldus

Algne diele-dörnse tüüpi elamu ehitati ümber 18.sajandil. Sellest ajast pärinevad ka praegune hilisbarokne sisetrepp, välisuks ja fassaadikujundus. Säilinud on ka hilisgooti tunnustega 16.sajandi seinakapp trepikojas, ümberehitatuna kerishüpokaust keldris ning hilisematest konstruktsioonides kinniehitatuna mantelkorsten. Hoone Sauna 6 moodustab koos oma tagahoonega (Müürivahe t. 19) tervikliku ansambli.

Mälestise ajalugu

Varem siin asunud Krouweli sauna asemele ehitati 16.sajandi keskel kaks sarnast elamut – Sauna t. 6 ja Sauna t. 8. Krunt poolitati 1604.aastal. Hoone ehitati ümber 18. sajandil.

Kaitstav objekt asub Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal – eraldi kaitsevõõndit ei kehtestata