Mälestise nimi Pangahoone Suur-Karja t.1, 1904.a., 1924.a.

Menetleja: Toomas Tamla

Märksõna(8)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Pangahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Silmapaistva neogooti arhitektuuriga ajalooline pangahoone.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on kolme põhikorruse, viilualuste korruste ja nurgatorniga neogooti stiilis kivihoonega. Hoone fassaadi kujundamisel on saadud inspiratsiooni nii gooti kui baroksest ehitusstiilist. Hoone viiluväljadel on petikniššid, torn kujundatud barokses stiilis. Hoone esimese korruse fassaad on kujundatud tahutud paekiviplokkidega, ning seda ümarkaarsete akende ja ukse raidkivipiirded. Hoone nurgal asub ärklitorn on kujundatud barokses stiilis, selle torn aimab Raekoja tornikiivri kujundust. Tornist Suur-Karja tänava küljele jääb kahekordne rõdu hoone teise ja kolmanda korruse ulatuses. Hoone teisel ja kolmandal korrusel ning torniosas on kasutatud juugendliku kujundusega aknaid ühes paekiviraamistusega, katusekorrusel lihtsama kujundusega vintskapid. Hoone Vana-Turu poolsel fassaadil on massiivne ümarkaarne metalldetailidega uks. Hoone Suur-Karja tänava poolsel küljel barokse taimornamendiga ning inimfiguuridega nikerdustega puituks. Hoone fassaad on kujundatud krohvipindadega, selle kombineeritud viiludega katust katab katusekivi.

Mälestise asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Vanalinnas, Suur-Karja tn 1. Hoone asub kolme tänava: Kuninga, Suur-Karja ning Vana-Turu tänavate ristumiskohas.

Mälestise ajalugu

Kolmekorruseline kõrge viilkatuse ja barokse tornärkliga neogooti stiilis pangamaja valmis kahes järgus. 1903.-1904.a ehitati arhitektide Otto Schotti ja Wilhelm Neumanni projekti järgi ümber nurgakrundil asunud keskaegne maja. 1923-1924.a liideti sellega varaklassitsistliku fassaadiga kõrvalhoone Vana Turu pool ning fassaadid ühtlustati (arh. büroo Bielenberg & Moser Berliinist). Keskaegse hoone turupoolsel küljel asunud barokse nikerduksega (Elert Thiele?, ca 1660.aa) hilisgooti raidportaal (1498) laoti esimeses järgus (1903.a) uuesti üles Vana Turu pool, teises järgus (1923) Suur-Karja tänava pool. I korrusel oli suur kaarakendega pangasaal, II korrusel kahel pool kitsast võlvitud koridori kontoriruumid, III korrusel pangaomaniku korter. Säilinud stukklaega ja kaminaga pidulik saal (restaureeritud 1985.a.). 1944.a märtsipommitamises sai hoone osaliselt kannatada. 1949.a kohandati hoone telefonikeskjaamaks (arh. E. Põldre) ning võeti kasutusele hoone 4. korrus. Pärast taastamist kasutas hoonet Tallinna Telefonivõrk. 1980. aastate restaureerimistöödega ennistati 3. korruse saalide interjöör, seejärel vestibüül, uksed jm puitdetailid. Vestibüüli paigaldati 1987.a Dolores Hoffmanni vitraažid (meistrid B. Morejev, K. Roomet). 1991. aastast on kadunud Suur-Karja ja Vana-Turu nurgaviilult tuulelipp. 1994.a ehitati ümber hoone 4. korrus ja ehitati välja katusekorrus. Suur-Karja tänava fassaadil paiknevat keskaegset portaali ja barokset nikerdust konserveeriti 1955.a. Rooma sõjamehe vasakus käes olev lipp kadus oletatavalt 1903.a ümberehituse käigus. Nikerdust konserveeriti uuesti 1979.a. 1987.a varastati ukse viiluvälja figuur, mis õnnestus siiski leida ning uks konserveeriti. 1992.a puhastas ja konserveeris nikerdust Ennistuskoda „Kanut“, kes uuris ka polükroomia säilmeid. Nikerdust konserveeriti taas 2000.a AS KAR-Grupi poolt. 2000.a kinnistati hoone AS Eesti Telefonile ning müüdi 2002.a eraomandisse. 2004-2007.a. ehitati hoone ümber korteriteks, restorani ja 2. korrus Hansapanga kontori tarbeks. Hoones asub klubi, restoran ja Poola Vabariigi saatkond.