Mälestise nimi Elamu Suur-Karja t.8, 15.-20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Keskaegse diele-dornse põhiplaaniga tüüpiline kaupmehe elamu Tallinna vanalinnas.

Kirjeldus

Hilisgooti vormides diele-dornse tüüpi keskaegne elamu, mille terava kolmnurkviiluga fassaadi keskmes on raidportaal koos kahe raidraamistuses aknaavaga. Erinevalt elamutüübile tavapäraselt omasest lahendusest paiknevad hoovi pool üks vaid kaks kapitaalseintega eraldatud ruumi. Tänavaga külgnev lõunapoolne väravahoone on rajatud tõenäoliselt peahoonega üheaegselt. 18. sajandi teisel poolel kohandati teine ja kolmas korrus elamiseks. Suuremaid ümberehitusi tehti ka 19. sajandi lõpus. Vaatamata ümberehitustele on säilinud hulk vanu konstruktsioone ja detaile, millest tähelepanu väärivad peaportaal ja Tallinnas ainus oma algsele kohale jäänud diele ematala toetav kimppiilar.

Ajalugu

Hoone pärineb 15. sajandist. 18. sajandi teisel poolel ehitati hoone osaliselt ümber. Viimane suur ümberehitus tehti 19. sajandi lõpus arhitekt Konstantin Wilckeni (1860) projekti järgi. Maja renoveeriti 2011. aastal.

Allikad

Pantelejev, A. Elamu Suur-Karja tänav 8. [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=184&ItemID=5083 (17.02.2015)

Vikipeedia. Suur-Karja tänav. [www] http://et.wikipedia.org/wiki/Suur-Karja_t%C3%A4nav (17.02.2015)