Mälestise nimi Elamu Suur-Karja t.18 fassaad, 1923.a.
Mälestise vana number Aj. 7

Inspektor: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Arhitekt Artur Perna loomingu näide, tüüpiline kõrgema klassi üürimaja näide Tallinnas.

Mälestise kirjeldus

Esimesel korrusel kaaravade taga olid äri- ja bürooruumid, ülakorrusel ruumikad mugavustega elukorterid. Hoonel olid lisaks liftidega trepikodadele veel ka tagumised trepikojad. Uusklassitsistlikul fassaadil on Vabaduse väljaku pool monumentaalse skulptuurigrupiga (O. Goldbergi töökoda) kolmnurkfrontoon, joonia kapiteelidega pilastrid, karniisid ja hammasfriis, seintel dekoratiivsed vanikud ja maskaroonidega ehisväljad. Samalaadselt on kujundatud ka Suur-Karja ja Müürivahe poolsed fassaadid. Ovaalakendes, kaaravades ja akende tihedas raamijaotuses kajastub juugendstiil.

Mälestise ajalugu

1886.a. arhitekt R. Knüpfferi projekti järgi ehitatud kolmekorruseline hoone ehitati ümber ja kõrgemaks (6 korrust) 1921-23.a. arhitekt A. Perna projekti järgi omaaegse Laenupanga jaoks. Hoone sai kannatada 1944.a., taastati koos osalise ümberehitusega 1946.a.