Mälestise nimi Elamu Tolli t.4 hooviansambliga, 15.-20.saj.
Ehitisregistri ehitis TALLINNA LINNAARHIIV (101028585)

Inspektor: Muinsuskaitseameti ehitismälestiste peainspektor, Triin Talk

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1521-1710.

Hästisäilinud keskaegse tüüpilise diele-dornse põhiplaaniga elamu.

Mälestise kirjeldus

Algselt kahest elamust koosnenud hooneteansambli läänepoolses hoones paiknes tänava ääres köögiruumid ning tagapool suurem dornse, mida köeti keldris asetseva kerishüpokaustiga. Ilmselt olid eluruumid ka teisel korrusel, kus on säilinud kaks raidkivist ukseraamistusega nurgaprofatti - üks hoovi pool loodenurgas ja teine Tolli tänava ääres kagunurgas - ning jäljed kaminast. Kaubalaod paikensid ülemistel korrustel. Ka läänepoolse hoone kahte esimest korrust kasutati ilmselt elamiseks. Võlvitud köök asus nelinurkse põhiplaaniga hoone hoovipoolsel küljel. Elamu taga paiknes rida kõrvalhooneid, nende seas ka eraldi ait. Ida- ja läänepoolse hoone vahel asus võlvitud kangialune pääsuga hoovile. 17. sajandi ümberehitused puudutasid kõige rohkem idapoolset hoonet, eriti dornset. Kaks hoonet ühendati arvatavasti 18. sajandi teisel poolel. Sellest ajast pärineb ka teise korruse maalitud marmoreeringuga talalagi. Ümberehituse käigus sai kõige tagumine hoovihoone võlvlaed. Restaureerimistööde käigus on hoonetest leitud mitmeid fassaadi raiddetaile: ümarkaarne peaportaal, faasitud aknaääriste fragmente, kaubaluugi jäänuseid. Ruumides on säilinud rokokoostiilis seinakappe, lambrii, laerosette ja-karniise jm.

Mälestise ajalugu

15. sajandi alguses kuulus hoonetekompleks Pikk tänav 71 kinnistu hulka. Elamu koosneb kahest 15. sajandi esimesel poolel püstitatud elumajast, mis tõenäoliselt 18. sajandi teisel poolel ümberehituse käigus omavahel ühendati. Varasemad 17. sajandi ümberehitused puudutasid rohkem idapoolset hoonet. Enamik hoonete detailidest pärinevad 18. sajandi neljandast veerandist. 1980. aastate teisel poolel hoone restaureeriti ja kohandati arhiivi tarbeks. Alates 1989. aastast asub hoones Tallinna Linnaarhiiv. Hoone restaureeriti 2007. aastal.

Dubovik, B. Elamu Tolli tänav 4. [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=188&ItemID=5094 (17.02.2015)

Pantelejev, A. (2007) Tallinn, Tolli 4 hoovimaja remont-restaureerimise muinsuskaitselise järelvalve aruanne. TKVA Arhiiv Toimik N9-5050