Mälestise nimi Elamu-sepikoda Uus t.27 ja Olevimägi 13, 19.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajalooline sepikojahoone Tallinna vanalinnas.

Mälestise kirjeldus

Tänava ääres ühekorruseline, hoovis kahekorruseline lihtne kelpkatusega hoone. Vanast sisustusest on säilinud ääs kõrge korstnakummi all, söepunker, alasi ja riputuspennil seintel.

Mälestise ajalugu

Elamu-sepikoda on ehitatud praegusele lähedases kujus 1895. aastal (arhitekt Erwin Bernhard, 1852-1914). Koos eluhoonega Olevimägi 13 ja kolme hoovis asuva kõrvalhoonega moodustas see linna sepapajakompleksi. Alguses piiritusevabriku katlaid, laevaankruid, puusepakirveid ja muid tarbeesemeid valmistanud sepapajas parandati ka vankreid, tõldu ja rautati hobuseid. Siin valmis enamik Tallinna Raekoja tornikiivri taastamise sepistooteid (1952). Hilisemad ümberehitused on muutnud nii hoone välisilmet kui ka sepapada.