Mälestise nimi Pällo taluhäärber

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Taluelamu, Elumaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Pällo talu on Võsul ainuke terviklikult säilinud taluhoonete kompleks, taluhäärber esindab 19. sajandi II poole Palmse mõisa ümbruse tüüparhitektuuri.

Mälestise kirjeldus

Taluhäärber on tüüpiline Võsu madala poolkelpkatusega palkmaja, mida ilmestab keskne madala viilkatusega klaasveranda. Laial hoonel on kõrge paekivist krohvitud sokkel. Hoone värvilahendus oli algselt tõenäoliselt ookerkollane. 1937. aastal värviti elumaja praegusesse värvilahendusse – tsinkvalge laudis valgete akende ning pruunikaspunaste nurkade, uste ja akende piirdelaudadega. Hoonel on säilinud algne välisviimistlus, kõik algsed aknad ja uks koos valgmikuaknaga, siseuksed manuste ja piirdeliistudega, üks ehitusaegne ja üks 1937. a ehitatud ahi, laudpõrandad ja elutoas laudadest lagi. Häärber moodustab koos rehielamuga ja abihoonetega (ait, pesukuurkelder ja kuur) tervikliku talukompleksi, kus on säilinud enamus ajaloolist sisustust ja algseid ehitusdetaile. Vana rehemaja ja abihooned kui talukompleksi väärtuslikud struktuurielemendid kuuluvad mälestise kaitsevööndisse.

Mälestis asub Võsu alevikus, Rakvere tee ääres, Lahemaa rahvuspargi kaitsealal.

Mälestise ajalugu

Pällo (Pällu/Pello) talu on üks Võsu vanimaid, talukohta on mainitud juba 1726. aastal. Talu osteti Palmse mõisnik Aleksander von Pahlenilt päriseks 1867. aastal, sellest ajast saadik on talu olnud ühe suguvõsa käes. Taluhäärber on ehitatud 1870. või 1878. aastal. 1935-1937 on häärberit remonditud – parandati katust ja aknaid ning elumaja värviti valgeks. Nagu Võsul tavaks, elas pere suviti vanas rehemajas, aga häärberisse pandi suvitajad. Hoones on suvitanud ka mitmeid tuntud inimesi, sh skulptor Jaan Koort. Hoone on endiselt kasutusel elamuna.

Kaitsevööndi ulatus

Pällo taluhäärberi kaitsevööndiks määratakse Rakvere tee 17 krunt. Kaitsevööndi eesmärk on tagada nii hoone vaadeldavus kui ka hoonet ümbritsevate väärtuslike struktuurielementide (rehielamu, kuur, ait, pesukuur-kelder, lippaed, puidust raketisega kaev) säilimine.

Allikad

Paulus, Ave (2016). Pällo talukompleks, Rakvere tee 17, Võsu, Lääne-Virumaa. Eksperthinnang riikliku kaitse alla võtmiseks. Palmse. Muinsuskaitseameti arhiivmaterjal
Talk, Triin (2017). Muinsuskaitseameti eksperdihinnang Pällo taluhäärberi mälestiseks tunnistamiseks. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiivmaterjal