Mälestise nimi Elamu Vabaduse väljak 10 äriruumidega, 1936.a.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Korterelamu-ärihoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Tallinna esinduslikumaid funktsionalistlikke hooneid

Mälestise kirjeldus

Vabaduse väljaku põhjaküljel domineeriva seitsmekorruselise funktsionalistliku äri- ja eluhoone on monoliitsest raudbetoonist. Suurejoonelise hoone fassaade katab ülaosas Saaremaa dolomiit ja I korruse osas lihvitud must graniit.Hoone üks külg ulatub Harju tänavani ja tagaosa Müürivahe tänavani, kust avaneb läbi linnamüüri esinduslik sissepääs restorani. Hoone sees on tehtud aja jooksul hulgaliselt ümberehitusi, kuid fassaadid on säilinud algsetena. Suurimad ümberehitused on toimunud I, II ja keldrikorrusel. Mõne aasta eest likvideeriti kohviku esinduslik peatrepp ja asendati tagasihoidlikumaga.

Mälestise ajalugu

Hoone projekteeris 1934. aastal arhitekt Elmar Lohk, valmis 1937. aastal. Hoone tellis Eesti Esimene Kindlustusselts “Maja”, kuid siin asusid ka tuntud kohvik “Kultas”, mitmesugused bürood ja korterid.

Kaitsevööndi ulatus

Elamu Vabaduse väljak 10 asub Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal – eraldi kaitsevööndit ei kehtestata