Mälestise nimi Torpeedopaadi T18 vrakk
Mälestise liik arheoloogiamälestis, veealune mälestis

Veealune mälestis.

Saksa Tüüp 37 klassi tüüpilise miinilaeva vrakk koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga.

Kirjeldus

Vrakk on uppumisel murdunud keskelt kaheks ning ühtlasi kaotanud osa oma keskosast. Merepõhja sügavus on 88 meetrit. Vööriosa vrakist on väiksem ning ahtriosa suurem (vt. sonaripilti). Nii ahtri- kui vööriosa on mõlemad osaliselt vajunud mutta ja on põhja suhtes umbes 15-25-kraadise nurga all. Vööriosa on kuni sillani kaetud vanade traalidega. Sild ise on hästi säilinud ja terve. Suure sügavuse ja vee minimaalse hapnikusisalduse tõttu ei ole vrakk kaetud karpide ega ka korrosiooniga. Vööri ja ahtri mudasse mattumise kohas laiub ala, mis on kaetud täielikult purunenud keskosa tükkidega. Vrakk on osaliselt kaetud vanade traalidega.

Asukoha kirjeldus

Vrakk asub Eesti majandusvööndis, Osmussaarest ca 16 meremiili loodes, merepõhja sügavus on sel kohal 84 m.

Ajalugu

T-18 lasti vette 22.11.1941, läbis treeningu ja testimise Läänemeres, 1942 – juuni 1943 täitis missioone Prantsuse vetes. Seda laeva kasutati mitmel korral eskordina, samuti osales miiniveeskamise operatsioonidel mais 1943.
17. septembri hommikul 1944 tulid T-18, T-13 ja T-20 Ahvenamaa juurest tagasi Tallinna sadamasse tankima. Soome lahe suus peatati kinni laev Eesti põgenikega ning T-18 meeskond hakkas seda läbi otsima. Varsti ilmusid nähtavale Vene pommituslennukid. Ühe T-18 meeskonnaliikme vea tõttu jäädi pommitaja tulistamisega hiljaks ning laev sai tabamuse kahelt 250 kg pommilt, mille plahvatuse tagajärjel läks laev pooleks ning uppus 7 minutiga. Hukkunuid oli 30.