Mälestise nimi Allveelaeva Štš-408 vrakk

Veealune mälestis.

Mälestise tunnus

Nõukogude Štšuka-klassi tüüpiline x-seeria allveelaev, selle last ja muu sisu koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga.

Mälestise kirjeldus

Vrakk lebab põhjas kiilul 72 meetri sügavusel ning on ühes tükis. Vrakki ei ole kahjustatud traalimisega. Vrakk on vajunud sügavalt põhjamutta, nii et sadulapaakidest (kus asuvad peamised kütusemahutid) on näha ainult mõnikümmend sentimeetrit ning seda vaid vraki keskosas.

Mälestise asukoha kirjeldus

Laevavrakk asub ligikaudu 6 meremiili Vaindloo saarest lääne pool. Sügavus leiukohal on u 12 – 13 meetrit, vraki kõrgus merepõhjast kuni 2 meetrit.

Mälestise ajalugu

Щука-(štšuka-/štš-) klassi allveelaevad olid keskmise suurusega nõukogude allveelaevad, mida ehitati üsna palju ja mida kasutati II maailmasõja ajal. Kokku ehitati neid 88, kaotati 35. Allveelaevad nimetati Štš-number, kusjuures numbriseeria sõltus kuuluvusest nõukogude laevastiku eri osadesse: 100 – Vaikse ookeani laevastik, 200 – Musta mere laevastik, 300 – Balti laevastik, 400 – Põhjamere laevastik. Štš-408 kuulus Põhjamere laevastiku koosseisu.

Allveelaev Štš-408 saadeti mais 1943 missioonile, et leida läbipääs saksa sõjaväe poolt Soome lahele paigutatud allveelaevatõrjest. Teda hakkasid jälitama Saksa lennukid. Meeskond otsustas tõusta pinnale ja asuda tulevahetusse, mis on allveelaevade puhul üsna harv juhus. Allveelaeva tõusmise-vajumise mehhanism sai viga ning 22. mai hommikul vajus see vee alla, kust enam pinnale tõusta ei suutnud. Kui pinnal oli näha kütust ja õhumulle, eeldati, et allveelaev koos meeskonnaga on hukkunud. Allveelaeva otsiti veel mitu päeva, 25. mail 1943 kuulutati laev hukkunuks.