Mälestise nimi Elamu-haldushoone Valli t.4, 1924-1925.a.

Menetleja: Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti peaspetsialist, Helen Kallaste

Mälestise tunnus

Neoklassitsistlik tugevate juugendsugemetega ärihoone-korterelamu. Projekteerinud arhitekt Aleksander Vladovsky. Stiilne 1920.aastatel ehitatud linnamaja.

Mälestise kirjeldus

Neoklassitsistlik tugevate juugendsugemetega ärihoone korterelamu, mille tänava-äärsetes I korruse ruumides asuvad kauplused. Ehitis asub endise Viruvärava veskitiigi kohal Hinke kaistetorni kõrval. Hoone peafassaad Valli tänava poole on kujundatud sümmeetrilisena. Jäljendades klassikalise arhitektuuri fassaadijaotust on I korruse seinad kujundatud graniitkivist rustikas ja neljal järgneval korrusel on aknavahed kujundatud pilastritena. Viiendal korrusel on reljeefed figuurkujud. Sissepääsu koht hoone keskel on esile toodud arhitektuursete vormidega järgnevatel korrustel. Algselt viiekorruselise hoone kõige esindulikum korter asub viiendal korrusel, mille kujundus on luksuslik. Kasutatud on stukkdekoori, kassetvõlve, girlandraamistuses reljeefe jne. Esinduslikemat ruumi kaunistab lünettmaal. Hoones on säilinud lisaks viimase remondi ajal ehitatutele ka kolm reljeefsete kahlitega juugendkujundusega kaminat.

Mälestise ajalugu

Autoriks on arhitekt Aleksander Vladovsky, kelle projekti järgi ehitati hoone 1925.aastal. Üks väheseid suurlinna hooneid, mis ehitati 1920ndate aastate Tallinnas.

Kaitstav objekt asubTallinna vanalinna muinsuskaitsealal – eraldi kaitsevõõndit ei kehtestata.

Seinamaalingute konserveerimistööde aruanne. Tallinn 1997. (MKA arhiiv)