Mälestise nimi Kretinga vrakk

Veealune mälestis.

Tüüpiline 20. sajandi alguse kaubaauriku vrakk koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga.

Mälestise kirjeldus

Vrakk lebab osaliselt merepõhja setete sees. Vraki sügavus on 80 m, pikkus 42 m, laius 16 m, kõrgus merepõhjast 7 m.

Mälestise asukoha kirjeldus

Vrakk asub Eesti põhjarannikul, Juminda miinivälja läänepoolsel merealal, Juminda poolsaare tipust 5,2 meremiili põhjaloodes, Kaubalaev Utena vrakist veidi ida pool

Mälestise ajalugu

Kaubalaeva Kretinga kasutati transpordilaevana Nõukogude sõjaväe heaks. 1941. aasta 13. ja 14. augusti vahelisel ööl, kui hukkus sõsarlaev Utena, Kretinga pääses, kuid hukkus 15. augustil Saksa lennukilt heidetud pommi tabamuse tagajärjel. Kretinga vedas sinki, vorsti, pekki, Vene viina, mis oli määratud Tallinna sadamas seisvale ristlejale Kirov. Laeva juhtis tõenäoliselt lätlane Valdė Mileris ning laeval viibisid eestlased, leedulased, lätlased ja Vene sõdurid. Kuna pomm tabas otse laeva keskossa, sai kogu meeskond (24) surma.