Mälestise nimi Kaubaauriku Utena vrakk
Mälestise liik arheoloogiamälestis, veealune mälestis

Tüüpilise 20. sajandi alguse kaubaauriku vrakk koos arheoloogilise ja loodusliku keskkonnaga.

Kirjeldus

Vrakk on murdunud pooleks ning pooleldi purustatud. Vraki uppumiskohas on vee sügavus 94 m ning vraki kohal 77 m.

Asukoha kirjeldus

Vrakk asub Eesti põhjarannikul, Juminda miinivälja läänepoolsel merealal, Juminda poolsaare tipust 5,2 meremiili loodes.

Ajalugu

Kaubalaeva Utena kasutati transpordilaevana Nõukogude sõjaväe heaks. 1941. aasta 13. ja 14. augusti vahelisel ööl oli aurik Utena vedamas relvi, autosid ja veoautosid Kroonlinnast Tallinna. Meeskonnaliikmete seas oli lisaks Vene sõduritele ka leedulasi, eestlasi, lätlasi. Utena sattus miinibarjääri läbides miinile, läks ümber ning uppus. Laeva juhtis Liudas Serafinas, kes hukkus koos laevaga.