Mälestise nimi Kaubalaeva Kimolos vrakk
Mälestise liik arheoloogiamälestis, veealune mälestis

20. sajandi alguse kaubalaeva vrakk koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga.

Asukoha kirjeldus

Laevavrakk asub ligikaudu 2 meremiili Osmussaare loodetipust edelas. Sügavus leiukohal on u 77-78 meetrit.

Ajalugu

Kaubalaev Kimolos ehitati Hollandis 1931. aastal ja lasti vette 13.11.1931 Maraboe nime all Rotterdami sadamast. Vahetas korduvalt omanikke ja nimesid, sest läks suhteliselt kergesti katki ja sattus tihti õnnetustesse. 8.11.1963 oli Kimolos parajasti teel Sunderlandist Leningradi, kui Soome jaamad said häiresignaali asukohalt 58 47 5 N, 22 24 5 E. Rohkem laevalt teateid ei tulnud. 10.11.1963 teatasid Soome raadiod, et Kimolos uppus Osmussaare lähistel 8.11. 1963. Meeskond lahkus laevalt päästepaatidega ning võeti Vene päästelaeva Hermes peale. Meeskond viidi 10.11.1963 Tallinna. Hiljem selgus, et esialgne häiresignaal oli andnud vale asukoha ning tegelikult uppus laev hoopis Hiiumaa lähistel. Uppumise põhjus pole teada, kuid ilmselt oli asi selles, et ballastiruumidesse voolas vesi.