Mälestise nimi L2 vrakk
Mälestise liik arheoloogiamälestis, veealune mälestis

Veealune mälestis.

Mälestise tunnus

Nõukogude L-klassi II seeria 1. grupi tüüpilise allveelaeva vrakk koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga.

Mälestise kirjeldus

Vrakk asub ca 78 m sügavusel, ümbritseva ala sügavus on 86 m. Vraki pikkus on 47 m, laius 12 m, kõrgus 7,47 m. Vrakk on purustatud seoses allveelaeva hukkumise asjaoludega. Vrakk paikneb põhjasetetes kirde-edela suunaliselt.

Mälestise asukoha kirjeldus

Laevavrakk asub Keri saarest 8,9 meremiili idakirdes ja Juminda poolsaare tipust 10,4 meremiili loodes.

Mälestise ajalugu

Allveelaev L-2 kuulub Nõukogude L-klassi allveelaevade esimesse gruppi. Laevad ehitati 1931. ja 1932. aastal: 3 hakkas teenima Balti laevastiku, 3 Musta mere laevastiku koosseisus. Balti laevatehases ehitati 3 , Nikolaevi laevatehases nr 198 ehitati ülejäänud 3. L-2 hakkas kandma nime Stalinets.
15.09.1934 nimetati Stalinets ümber allveelaevaks Marksist.
10.11.1941 lahkus allveelaev L-2 Kroonlinna sadamast, et Danzigi lahes miine veesata. 14.11.1941 sõitis allveelaev L-2 Soome lahes 3 korda miinile, mille tagajärjel uppus. Surma sai 50 inimest ning pääses 3.