Mälestise nimi Torpeedopaadi S59 vrakk
Mälestise liik arheoloogiamälestis, veealune mälestis

Mälestise tunnus

Saksa Tüüp 1913 (V25) klassi tüüpilise hävitaja vrakk koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga.

Kirjeldus

Merepõhja sügavus on ümbruses 101 meetrit. Vraki pikkus on 93 m, laius 11 m ja kõrgus 3,57 m. Objekt on merepõhjas selgelt eristatv. Laevakere on tekini mattunud setete alla.

Asukoha kirjeldus

Vrakk asub Osmussaarest ca 16 meremiili lääneloodes ja Kärdlast 22 meremiili põhjakirdes, hävitaja G90 vrakist mõned meremiilid eemal.

Ajalugu

S59 tegutses koos 10 teise hävitajaga Läänemerel 10. flotilli koosseisus. 10. novembril 1916 suunduti missioonile, mille eesmärgiks oli rünnata Vene transpordilaevu Soome lahel, kuid kuna laevu polnud, siis otsustati pommitada Paldiski sadamat, kuna seal oli Saksa luure andmetel palju sõjalaevu. Teel pidid nad läbima Hanko-Hiiumaa miinivälja, mille käigus kaotati 2 laeva (V75 ja S57, meeskonnad päästeti). Kui jõuti Paldiski sadama juurde, siis selgus, et see oli laevadest tühi. Pettumusest pommitati linna, mille käigus hukkus palju tsiviilisikuid. Tagasisõidul üritati miinivälja ümber minna, kuid kuna miiniväli oli suurem, kui arvatud, hukkus veel 5 laeva miiniplahvatuste tagajärjel (V72, G90, S58, S59, V76). Kokku kaotas oma elu 15 meeskonnaliiget, sh 11 G90 meremeest, S59 meeskonnaliikmed päästeti. See oli üks kõige ehedamaid näiteid efektiivsest miinide kasutamisest lahingus ning samas üks katastroofilisemaid sõjalisi operatsioone Soome lahel I maailmasõjas. 11 Saksa hävitajast uppus seitse, sealhulgas S59. Hukkumise kuupäevaks on 11.11.1916.