Mälestise nimi Elamu ja ait Vana turg 6/ Viru t.2, 14.-15.saj.,19.-20.saj.

Inspektor: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(14)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Eramu, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Tallinna vanalinnale iseloomulik keskaegse kehandiga hoonete ansambel.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on Tallinna vanalinnale iseloomuliku liithoonega, mis on kujunenud mitme varasema hoone kokkuehitamise tulemusena. Olemasolev hoone on osalt ühe-, osalt kahe- ja kolmekordne ehitis. Peahoone tänavafassaad on säilitanud gootipärase üldilme, mida moonutavad esimese ja teise korruse osas ümberehitatud või uued sissemurtud avad (uksed, aknad). Kolmandal, neljandal korrusel liigendavad seinapinda vaid raidkivist piitadega kaubaluugid ja valgusavad. Hoone gootistiilis viilu ääristavad baroksed viilulauad ja lõpetab samast stiiliperioodist pärinev harjakivi. Hoone hoovifassaadil viil puudub ning katus lõpeb kelbaga. Katus on kaetud S-kiviga. Hoone seinad on põhiliselt ehitatud paekivist, kogu ulatuses kellerdatud. Tänavapoolne osa on kasutusel kolmekordsena, hoovipoolne kahekordsena. Hoones paiknevad restoran, kauplus, administratiivruumid. Peahoonet ühendab hoovimajaga ühekordne kitsas hooneosa. Hoovimaja on hoovi küljele jäävas osas kahekordsena, hoovi lõpus aga kolmekordne ehitis. Hoovimajad on pultkatustega, kattematerjaliks S-katusekivi. Külgtiivas moodustab osaliselt väljaehitatud kolmas korrus avara pööninguruumi. Valdavas osas on tegemist paekiviehitisega, mis on kellerdatud vaid ühe- ja kahekordse hoovi küljele jääval osal.

Mälestise ajalugu

Algselt põhiplaanilt kaheruumiline kivist elamu ehitati 1430. aastate esimesel poolel. Hoone on säilitanud suhteliselt terviklikult oma ehitusaegse arhitektuurse ilme käesoleva ajani. Sellele hoonele eelnes samal kohal asunud 14. sajandil ehitatud puust elamu, mille kivist vundamendi osi leidub praeguses kivihoones. Hoone oli algselt kolmekordne. Esimesel korrusel asus kaks ruumi: diele ja dornse. Nende kohal asus kaks laokorrust. 17. sajandil toimusid ruumide moderniseerimised, millele viitavad dornses läbi viidud väliuurimistel saadud andmed. Sellisena oli hoone säilinud veel 1825. aastal.

VRV. (1976) Ajalooline õiend. Viru 2. TKVA Toimik N3-2138⁄A
VRV. (1975) Arhitektuuriajaloolised eritingimused rekonstrueerimiseks. Viru 2 / Vana Turg 6. TKVA Toimik N3-2137