Mälestise nimi Elamu Vene t.6 hooviansambliga, 14.-20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1841-1917, 1521-1710.

Ainulaadne hooneteansambel Tallinna vanalinnas.

Mälestise kirjeldus

15. - 16. sajandi ehitustegevusele viitavad hoovi lõpus olevate majade keldrid, müüritrepp, mantelkorsten, raidraamistusega avad, raidkonsoolid ja talalaed. Üks hoonetest on kahekorruseline, keldriga. Tähelepanuväärne kolmekorruseline hoone on kahe keskaegse maja - elamu ja aida kokkuliitmise tulemus.

Mälestise ajalugu

Ainulaadne vanalinna hooviansambel mitmest (15. - 18. saj.) ehitusperioodist hoonetega. Pikal ja suurel kinnistul on ümber hoovi 11 maja. Tähelepanu väärivad mitu keskaegset, paljude vanade konstruktsioonide ja detailidega väikeelamut. Suuremad ümberehitused on olnud neorenessanss-stiilis kujundus (1852. a., Chr. A. Gabler), I korruse (1930. a., E. Habermann) ja III korruse väljaehitamine (1939. a.). Hoovimajade omanike hulka on kuulunud bürgermeister Rotgherus de Lapide, raehärra Conradus Kegheler, kullassepp Herman van Corne, Mustpeade vennaskonna liige Hans Luhr, tuntud Nottbeckide perekond, raehärra August Heinrich Koets ja parun Victor Maydell.

z