Mälestise nimi Elamu Vene t.10 hooviansambliga, 14.-20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1841-1917, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Keskaegse kehandiga ja läbi sajandite kujunenud tüüpilise diele-dornse põhiplaaniga neorenessanslikuks ümber kujundatud elamu näide.

Mälestise kirjeldus

Vaatamata sellele, et 1872. aasta ulatusliku ümberehitusega on hoone kujundatud neorenessanslikuks 3-korruseliseks kivimajaks, on hoone säilitanud hiliskeskaegsele diele-dornse tüüpi elamule omase kaheruumilise põhiplaani, suure osa välismüüristikust ning keldrikorruse. Ümberehitusel tehti Tallinnale tüüpiline raidraamistuses kaubaluugiavade ja paljude tuulutuspiludega kõrge viifassaad madalamaks ning teravkaarne peaportaal, ümarkaarne raidkivist väravaportaal, diele suur aken jm. asendati trafaretsete kandiliste avadega. Fassaad liigendati horisontaali rõhutavate simssidega, aknad ümbritseti jõulise profiilraamistusega, kusjuures peakorruse aknaid kaunistavad pealmikliiste toetavad akantusega ornamenteeritud voluutkonsoolid, õrnad rosetikesed nende vahel ning dekoratiivsed ehispinnad akende all. Räästajoonele paigutatud metallist ehisvõre on hävinud. Laokorrustele ehitati eluruumid, kus on säilinud üksikuid stukkdetaile samast ajast. Keskaegseid konstruktsioone ja raiddetaile on rohkesti säilinud keldriruumides (teravkaarportaal, aknaid, kivikonsoole, paeplaattalalaed jm). Säilinud on ka kangialuse hoovipoolne kaarava ning dekoratiivseid raidkive ja sepisankruid hoovifassaadidel. Hooviansambel Vene tänavalt Müürivahe tänavale ulatuval krundil on valdavalt 18. sajandi ilmes, piklikul kahekorruselisel hoonel krundi keskosas on aga palju keskaegset (mantelkorstna kehand, kaarportaal, müüritrepp, konsoole jm.).

Mälestise ajalugu

Elamut on mainitud esmakordselt 1374. aastal. Ulatuslik ümberehitus (F. Kordes) võeti ette 1872. aastal. 1872. aastani muutumatult püsinud diele poolitati fassaadiga paralleelse kiviseinaga, barokne puutrepp likvideeriti ning mantelkorstna asemele rajati uus trepikoda. Allkorruse aknaid suurendati 1924. aastal.

1. "Arhitktuurimälestisse vene restoran ", artikkel, 23.05.96, Õhtuleht.