Mälestise nimi Rannalauter
Mälestise liik ajaloomälestis, veealune mälestis

Veealune mälestis.

Lauter koos struktuuride ning seda ümbritseva loodusliku keskkonnaga.

Kirjeldus

Paadiredelid paiknevad kirde-edela suunaliselt Pitkanina poolsaare rannajoonega risti. Lautri pikkus on ca 87 m ning paadiredelite maksimaalne pikkus ulatub 15 meetrini.

Asukoha kirjeldus

Kuusnõmme Pitkanina rannalauter asub Saaremaa lääne-edelarannikul Pitkanina poolsaare kirdeküljel Kuusnõmme lahes.

rannalauter on märgitud 1800. a kaardile.

Üldinfo

Lauter on traditsiooniline maabumiskoha vorm, kus saab paatidega randuda ja neid hoida. Lautri juures on merepõhi ja rand suurematest kividest puhastatud asetatuna pikkade vagudena ühte kokku ning moodustades seeläbi korrapäraseid madalaid kiviridasid. Sageli on lautris paigutatud kivide alla paatide maale tõmbamiseks ja vette laskmiseks ümarad puud – veerpuud. Mõnel pool on kasutatud ka paadiredeleid. Rannaäärsetes külades võis olla mitmeid lautrikohti, mille juurde kuulusid veel vabeaiad ja võrgumajad. Lautri maapealses otsas võisid paikneda paatide kaldale tõmbamiseks vinnad ehk pöörad. Suurte kivide külge võis olla pandud ka rauast rõngas, kuhu sai vinna või paati kinnitada.