Mälestise nimi Elamu Vene t.25 hooviansambliga, 14.-20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917.

Varaklassitsistliku hoone näide Tallinna vanalinnas.

Kirjeldus

17. sajandi nn. hollandi varaklassitsismi laadis lihtsa kõrge soklikorrusega hoone fassaadi liigendavad kaksikpilastrid kolmeks väljaks. Soklikorruse peal II korrusel asusid suurte akendega esindusruumid, mezzaninokorruse akendel säilis tihe barokne ruudujaotus veel 20. sajandi algul. Baroksed on kaks säilinud vintskappi katusel. Varem tänavafassaadis olnud sissepääs on viidud hoovi ja kahe tugevasti eenduva risaliidiga hoone on jagatud keskse trepikojaga kaheks. Keldrimüüristikus on loetav keskaegse kaheruumilise elamu skeem, ülemiste korruste anfilaadsüsteemist varasem plaanilahendus ei selgu.

Ajalugu

Kinnistust on esimesed andmed 14. sajandist. Sagedane omanike vahetus põhjustas hoone mitmeid ümberehitusi, millest suurem oli 17.-18. sajandil. Sellest ajast pärineb praegune hoone fassaad. 1821. aastal läks kinnistu linna valdusse ja hoonesse paigutati vangla. 1846. aastal tehti siseruumides esimesed suuremad ümberkohandamised vanglaks (arh. Chr. A. Gabler). Aastatel 1875-1879 ehitati tagahoovi spetsiaalne 4-korruseline kongidekorpus (arh. R. Knüpffer). Vangla likvideerimise järel 1928. aastal hakati hoonet kasutama taas elamuna. 1932. aastal Vene 23 ja 25 vahele rajatud ühise küttesüsteemiga likvideeriti endiste kinnistute ajalooline suletus. Endine kerishüpokaustiga küttesüsteem on ümberehitustega likvideeritud ning praegu asub juurdeehituses muuseum.