Mälestise nimi Elamu Kolde pst.3, 5, 7, 9, 1923.a.
Ehitisregistri ehitis ridaelamu Kolde pst 3, 5, 7, 9 (101037188)

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Mälestise tunnus

Elamu Kolde pst. 3, 5, 7, 9 kuulub Herbert Johansoni ja Eugen Habermanni poolt projekteeritud väikekorterite ja 1923-1926. aastatel ehitamise ühingu “Oma Kolle” Tallinna Pelgulinna asumisse, mis on varaseim ja tuntuim korteriühing Eestis.

Mälestise kirjeldus

Ridaelamu koosneb neljast läbi kahe korruse ulatuvast korterist. Iga korter moodustab omaette sektsiooni, kusjuures iga järgmise sektsiooni põhiplaan on eelmise peegelpilt, mis on pööratud ümber külgseina keskteljel paikneva sümmeetriatelje.
Projektiga võrreldes on kõikidel sektsioonidel ehitamise käigus välisuste ja wc asukoht I korruse plaanis ümbertõstetud.
Igas sektsioonis asub I korrusel kaheosaline suur tuba, köök ja wc välisukse juures, II korrusel kaks magamistuba ja vannituba. Kuna algselt korteriomanikud viisid sisemise ehituse iseseisvalt lõpule, siis on korterite sisekujundus algusest peale veidi varieeruv olnud, kuid kannab detailides juugendliku kujunduse pitserit. Nii tänapäeval kui varem on hoonet kasutatud vaid elamuna.

Mälestise ajalugu

Ridaelamu Kolde pst 3, 5, 7, 9 projekteeriti arhitektide Herbert Johansoni ja Eugen Habermanni poolt 1922. ja ehitati 1923. aastal.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit kehtestatud on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.