Mälestise nimi Elamu Kolde pst. 25a, 1925.a.
Ehitisregistri ehitis paariselamu Kolde pst 25A / Õle tn 46 (101037207)

Menetleja: muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Marleen Mihkelson

Mälestise tunnus

Elamu Kolde pst. 25a/ Õle 46 kuulub 1922-1926. aastatel Herbert Johansoni ja Eugen Habermann poolt projekteeritud väikekorterite ehitamise ühingu “Oma Kolle” Tallinna Pelgulinna asumisse, mis on varaseim ja tuntuim korteriühing Eestis.

Mälestise kirjeldus

Elamu sarnaneb teiste Kolde pst. elamutega, erinedes neist vaid väiksema mahu poolest (kaks korterit nelja asemel) ja veidi pidulikemate fassaadide poolest – kummagi korteri sissepääsu on ilmestatud poolsammastega. Sellise aktsendiga on esile tõstetud hoone paiknemist Õle tänava ja Kolde pst. nurgal, kus hoone juhatab tulija jaoks sisse intiimse ja eksklusiivse elamukvartali.

Kahe korteriga elamu Kolde pst. 25A/ Õle t. 46 on projekteeritud ja ehitatud 1925. aastal.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit kehtestatud on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates