Mälestise nimi Kose tee 58/2 hoone
Ajutise kaitse alla võetud 22.04.2020

Mälestise kirjeldus

Kose tee 58/2 hoone projekteeriti 1937. a Eesti Vabariigi esimesel iseseisvusperioodil arhitekt Eugen Sachariase (1906-2002) poolt. Hoone kavandati AS Franz Krulli direktori suvilaks. Hoonel on säilinud ehitusjärgne välisilme: kompaktne maht koos eenduva verandaga, sümmeetriline avatäidete paigutus, räästatõstjatega kõrge kivikatus, krohvitud seinapinnad koos akende raamistusega, paekivist sokkel. Hoone välisseinte ehitamiseks on kasutatud gaasbetoonkive, mida toodeti Eestis vaid aastatel 1937–40 Tondil. Vastavalt ehitusajaloolase PhD Maris Mändeli doktoritööle „Tehiskivimaterjalid Eesti 20. sajandi arhitektuuris. Kasutuslugu ja väärtustamine“ on gaasbetoonkivide puhul tegemist suure ehitusajaloolise väärtusega konstruktsioonimaterjaliga. Hoone on heas tehnilises seisukorras.

Mälestise asukoha kirjeldus

Hoone kuulub asumi omapära vorminud vanimasse hoonestuskihistusse, mida kujundasid ajalooliselt nii tsaari- kui ka EW aegsed puitvillad. Tänaseks hetkeks on Kose asumi vanimast hoonestusest alles üksikud näited: märkimisväärne osa hoonetest on lammutatud ning nende asemele on kerkinud kaasaegsed elamud. Järelejäänud hoonete seas on mitmeid arhitektuuriajalooliselt olulisi hooneid, sh Kose tee 58/2, mis kannavad edasi ajaloolisele suvitusrajoonile omast identiteeti ja omapära.