Mälestise nimi Elamu Kolde pst.28,30,32,34, 1925.a.

Menetleja: muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Marleen Mihkelson

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Korterelamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Elamu Kolde pst. 28, 30, 32, 34 kuulub1922-1926. aastatel Herbert Johansoni ja Eugen Habermann poolt projekteeritud väikekorterite ehitamise ühingu “Oma Kolle” Tallinna Pelgulinna asumisse, mis on varasem ja tuntuim korteriühistu Eestis.

Kirjeldus

Ridaelamu koosneb neljast läbi kahe korruse ulatuvast korterist. Kahe keskmise, omavahel sümmeetrilise plaaniga korteritesse pääseb tänavalt. Äärmistesse korteritesse aga maja otsast. Selleks tuleb minna läbi õueväravate hoovi.

Ajalugu

Ridaelamu Kolde pst 28, 30, 32, 34 projekteeriti arhitektide Herbert Johansoni ja Eugen Habermanni poolt 1923. aastal, vastavalt 1922. aasta planeeringule. Muudetud projekt kinnitati uuesti 1924. aastal ja elamu ehitati valmis 1925. aastal.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit kehtestatud on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.

-Ehitusühing Oma Kolle mõjutas sõjaeelse Pelgulinna arengut