Mälestise nimi Tallinna Peeter I maja, 1714.a., 1804-1806.a.

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Eramu, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Peahoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Tallinna raehärra H. v. Drentelni suvemõis, mis ilmselt aastal 1714 kohandati Peeter I ajutiseks suveresidentsiks Tallinnas ja sai hiljem tuntuks, kui “Peetri maja”.

Kirjeldus

Lihtsa põhiplaaniga ühekorruseline krohvitud kivihoone. Hoone sokliosa on eristatud teist värvi krohviga. Seinapinnad on muus osas lihtsad, ilma dekoorita. Hoone katusealusel jookseb lihtne karniis. Aknad on barokse kujundusega ja väikeseruudulised, sepisdetailidega. Hoone esifassaadi sissepääs on lihtne kahepoolne puidust tahveluks koos sepisdetailidega varikatusega. Hoonel on kivikattega kelpkatus.

Ajalugu

17 saj II poolel ehitatud lihtne, barokne suvemõisa osaliselt kellerdatud peahoone kohaldati 1714 aastal tsaari ajutiseks suveresidentsiks. Sealjuures tehti sellele tõenäoliselt siis ka kergkonstruktsioonis juurdeehitis. Peasissepääs asus Lasnamäe-poolse fassaadi keskel. Sealt pääses eeskotta, mille taha jäi mantelkorstna ja leivaahjuga köök. Hoone kapitaalses tiivas olid tsaariperekonna eluruumid. 18. sajandi keskpaigas hooletusse jäetud ja tugevasti lagunenud hoone korrastati Alexander I 1804 aasta Tallinna-visiidi järgselt. Osa endisest ehitusmahust ilmselt lammutati ja hoones tehti 19 sajandi alguskümnendite jooksul ulatuslikke ümberehitusi. Muuhulgas jaotati endine avar köök väiksemateks ruumideks ja ehitati mezzonino-korrus. Praeguseks on tegemist üldilmelt hilisbarokse, lihtsa, kivist ühekorruselise väikemajaga, mis sisaldab hulga eri tasanditel paiknevaid väiksemaid ruume.

Kaitsevööndi ulatus

1. Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit kehtestatud on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.