Mälestise nimi Elamu Raua t.39, 1912-1913.a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Mälestise tunnus

Arhitekt Karl Burmani loomingu ilmekas näide, esinduslik põhjamaise ehk Peterburi modernstiili esindusliku üürimaja näide.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on esinduslik neljakorruseline üürimajaga, milliseid valmis Tallinnas 20. sajandi alguses veel mitmeid teisigi. Nurgakrundil asuval hoonel on kõrged üldmahust eenduvad trepikojad ja nendest kahel pool sümmeetrilised konsoolidele toetuvad kuppelkatustega ümarärklid. Fassaade ilmestavad kannelüüridega pool- ja veerandsambad, vöötkarniisid, lodžad, erivärvilised krohvipinnad ja erikujulised aknad. Stiililiselt kuulub hoone Peterburi nn põhjamaise moderni. Hoone igal korrusel on kaks neljatoalist ja kaks kolmetoalist korterit. Hoone soklikorrusel on äriruumid, teistel korrustel on korterid.

Arhitekt Karl Burmani projekti järgi 1913. aastal.

krunt Raua t 39/F. R. Kreutzwaldi t 6

Kirjandus

Truu, Kaarel; Väljaots, Kaido. Raua 39 Restaureerimise köögipoolest. Muinsuskaitse Aastaraamat 2013, lk 24-26