Mälestise nimi Lutheri vabriku rahvamaja fassaad, 1904-1905.a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Klubihoone, Seltsimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Silmapaistev Soome rahvusromantismi näide, rahvamaja on projekteerinud Soome arhitektid Gottlieb Eliel Saarinen, Armas Lindgren ja Herman Gesellius.

Kirjeldus

Veidi taanduv efektse fassaadiga paekivihoone paikneb otsaga tänava poole. Algselt ümbritses maja väike aed. Peafassaadi sümmeetriateljel on suur poolkaarekujuline aken (nüüd kinni müüritud), selle kohal kitsas püstniśś töömeest kujutava reljeefi ja ümara ehisdetailiga ülaosas. Paraboolsed kaared annavad fassaadile dünaamilisuse. Samasugused poolkaared on ka tagafassaadil. Esiküljel on madal eendosa laia kolmeukselise sissepääsu ja nelja kitsa aknaga kummalgi pool, mida varem koondasid madalad kolmnurkviilud. Fassaadi vormirikkust täiendavad dekoratiivsed faktuurikombinatsioonid: vaba paerustika, omapärane, klaasi imiteeriv paeladu keskses vertikaalniśis, korrapärane sakmestik kaartel, tihedad klaasruudustikud. Hoone mahus domineerib suur umbes 30x16 m saal, mille katuslae puitkonstruktsioon on avatud.

Ajalugu

Klubi-rahvamaja kavandasid Soome arhitektid Gottlieb Eliel Saarinen (1873-1950), Armas Lindgren (1874-1929) ja Herman Gesellius (1874-1916). 1960. aastatel lisati hoonele külgmised juurdeehitused. 1987. aastal lisati hoonemaht tagafassaadile. Hoone renoveeriti koos ülejäänud Lutheri vabriku Vana-Lõuna tänava äärse hoonestusega 2008. aastal.

- Ajalooline Lutheri kvartal ärkab taas ellu

- Lutheri kvartalisse rajatakse 180 korteriga tänapäevane elurajoon