Mälestise nimi Elamu Dunkri t.9 portaal, 15.-20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Detail, Portaal, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Ilmekas näide 18. sajandi baroksest portaalist.

Mälestise kirjeldus

Algne hoone oli Tallinnale iseloomulik viilkatuse ja katusealuse laoruumiga 2-korruseline kivist elumaja, mis esindas linnakodaniku elamu tagasihoidlikumat tüüpi. Hoone fassaadiseinas paiknes segmentkaarsesse nišši paigutatud raid-piitadega aken ning profileeritud palendiseinte ja arhivoldiga raidkiviportaal. Suurema ümberehituse käigus omandas hoone barokse ilme. Tööde käigus paigutati hoone raidportaali uus, barokse kujundusega kahepoolne välisuks. Lammutatud hoone asmele ehitatud makett-hoone seinad on silikaattellistest ja vahelaed ning trepp monoliitsest raudbetoonist. Hoone uksed, aknad ja raudbetoontreppi katvad puitdetailid on projekteeritud hoones leidunud ajalooliste detailide järgi, osaliselt nende koopiatena. Maekett-hoonele pandi tagasi lammutuseelne raidportaal koos aknaga, barokne välisuks ning talalagi hoone teise korruse edelanurga ruumis.

Mälestise ajalugu

Algne hoone pärineb tõenäoliselt 15. sajandist. Suuremad ümberehitused toimusid 18. sajandi keskel või teises pooles. Algne hoone lammutati 1977. aastal. Lammutatud hoone taastati arhitekt Jüri Renteri projekti järgi (1952) 1980. aasta olumpiamängudeks. Makett-hoone juures kasutati algse hoone detaile. Kaitse all on elamu raidkivist gooti portaal.

Allikad

Vaiksoo, Raul (2002). Arhitektuur-ehituslik tehniline projekt. Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti arhiiv n9 976.
Renter, Jüri (2001). Arhitektuuriajaloolised eritingimused. Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti arhiiv n9 842.