Mälestise nimi Altarimaal "Kristus ristil", 17.saj (õli, lõuend)

Menetleja: Vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Kunsti ja kultuuriloolise väärtusega religioosne kujutava kunsti teos 17.sajandist.

Kaitse all tõenäoliselt 1977.a.

Dateering: 17. sajand
Mõõtmed: raami sm: h- 146 cm, l- 88,5 cm. Raami h- 178 cm, l- 134 cm, paksus 7 cm. Sokli sügavus 28 cm, h- 13,5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Leidub värvipritsmeid, auke-rebendeid 4-8 cm suurused. Tumedas osas leidub pikipragusid.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Puidust ristkülikukujulise alusraamiga lõuendil on kujutatud traditsioonilises kompositsioonis piibliteemaline stseen “Kristus ristil”. Sügav-värvilistes toonides kahemõõtmelisel õlimaalil on kaks kolmandikku tumesinine öine taevas, allpool ühel kolmandikul maastik udu ja mägedega, valgusega silmapiiril kauge linna siluett. Esiplaanil valge niuderiidega (sõlm paremal puusal) ristilöödud Kristus ladinaristil, peakohal INRI-silt. Pildi paremal pool seisab punases toogas Joosep, vasakul pool naisterahvas
sinises riides-Kristuse ema Maarja, ristist ümbert kinnihoidmas Maarja Magdaleena. Maalil on figuuride kujutamisel proportsioonivigu, näod suurte põskedega. Kahjuks on maal signeerimata, lootust on restaureerimise käigus leida pildi tagaküljelt andmeid.
Stiilikriitiliselt võib maali dateerida 17. sajandiga, sest pilt on jutustav, puudub traagika. Oletada võiks ka seda, et tegu on 1690-ndal aastal sisseõnnistatud Mänspä merehädaliste kabelis olnud altarimaaliga.
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiteadlane