Mälestise nimi Maal " Püha õhtusöömaaeg", 17.saj. (õli, puit)

Menetleja: Vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Kaitse all 1974.a.

Materjal: õli, puit.
Dateering: 17. saj. II pool
Mõõtmed: 152x151,5 cm, raami mõõdud 166,3 x165,4 cm, paksus on 8,5 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Vertikaallaudadel õlimaal “Püha õhtusöömaaeg” on olnud teiseks maaliks Reigi altaris enne 1899. aastat. Maali otseseks eeskujuks on olnud Cornelius Corti (1533-1578) vasegravüür, mis omakorda on inspireeritud Livio Agresti (?-1580) fresko kompositsioonist: püha õhtusöömaaeg ümmarguse laua taga, esiplaanil Juudas rahakotiga. Maalil puuduvad signatuurid. Stiilikriitiliselt võib maali paigutada 17.sajandi II poolde. Samas on teada, et püha õhtusöömaaeg oli lemmikteemaks Magnus Gabriel De la Gardie´le (1622-1686).
Maali aluseks on 6 (männipuidust) vertikaallauda, mis on ühenduses kalasabatapis 2 horisontaalprussiga. Käsitööna valminud üleni kullatud puidust raami kaunistab pärlite ja sisselõigetega geomeetriline vöönd. Maali all on raamitud puittahvel, mille hallile taustale on mustaga maalitud gootikirjas seletav tekst Matteuse evangeeliumist ptk.26: Aga kui nemad sõid, võttis Jeesus leiva, õnnistas ja murdis ja andis oma jüngritele ja ütles: Võtke, sööge, see on minu ihu. Ja tema võttis karika ja tänas ja andis neile ja ütles: Jooge kõik sealt seest! Sest see on minu veri, mis mitme eest ära valatakse pattude andeksandmiseks.
Mälestise seisukord: 1994 aastal konserveeritud “Kanutis”. Seisund stabiilselt rahuldav. Raamid vajavad korrastamist.
Kasutatud kirjandus: Reet Rast, Renovatum ANNO 1995
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiteadlane