Mälestise nimi Maal "Püha õhtusöömaaeg", 17.saj. (õli, puit)

Menetleja: Vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Dateering: 17. saj. lõpp
Mõõtmed: vm 176,4x142,5 cm; Raami mõõdud: 235x 202,5 cm,
küünlahaara pikkus 29 cm (kinnitatud 3 sepisnaelaga raami külge).
Ehisraami paksus kuni 12 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kahe puidust küünlajalaga nikerdatud, polükroomses puitraamis lõuendile maalitud õlimaalil on kujutatud stseeni “Püha õhtusöömaaeg”. Kuigi dokumentaalne materjal maali päritolu kohta puudub, võib oletada, et tegemist on 1690.aastal sisseõnnistatud Reigi puukiriku altariga. Maali eeskujuks on olnud Boethius Bolswerti (1580-1633) vasegravüür Peter Paul Rubensi (1577-1640) järgi. Tundmatu autor on järginud vasegravüüri graafilist joont ja meisterlikult maalinud portreed, kuid oskamatu valgus-varju käsitlus maali jätnud liigtumedaks ja kadunud on “Püha õhtusöömaaja” dramaatiline pinge. Pildil kujutatud keskaegse interjööri tumerohelised ja pruunid toonid korduvad ka pildi raamil, moodustudes kokku ühtse kompositsiooni. Värviküllased puuvilja-lilleõiekimbud koos kahe fööniksiga akantuselehestikus ning raami ülaosas kolm potsakat inglilapsepead mõjuvad pidulikult, viidates altarimaali sobivusele.
Restaureeritud 1994 “Kanutis”
Kasutatud kirjandus: Reet Rast, Renovatum ANNO 1994