Mälestise nimi Kroonlühter kaheteistkümne tulega, 17.saj. (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Kaitse all 1974.a.

Tehnika: graveeritud, monteeritud, valatud.
Autor, valmistamise koht: Ed.Dross, Tartu
Dateering: annetatud 1862
Mõõtmed: üldh- 70 cm, üldl- taldriku äärest ääreni 100 cm, krooniridade vaheh- 25 cm, alumise haara pikkus küünlataldrikunu servani 43 cm; küünlataldriku diam. alumisel kroonil 13 cm, ülemisel 11 cm Suure muna d-17 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Kerale on graveeritud kahel real tekst: Graf Reinhold von Stackelberg livländischer Landratte, Erbherr zu Ellistfer, Allatzkiwij, Maehof, Hohenholm und Laux (ülemine rida).
Schenkte diesen Leuchter der Kirche zu Reiks auf der Insel Dago, in Jahre unseres Herren 1862. (alumine rida).
Kera allosas on punsliga graveeritud signatuur: : Gürtler
E.H.Dro s in Dorpat.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Valatud messingdetailidest kokkumonteeritud koonusekujulise siluetiga ripplühter on kahe krooniga (6+6 valatud haara), kaheteistkünme küünlapiibu ja –taldrikuga; mõigastest, ketastest ja süvarihvmuhvidest tüvesega; valatud kera ja tammetõruga kera lõpetuseks. Tüvese kohal on neli messinglehest tammelehte. Kerale on graveeritud kahel real tekst.
Dateering 17. saj. on stiilikriitilise analüüsi põhjal: tammetõruga ehisnupp valatud keral, lühtri kolmnurkne siluett jne. on baroksete tunnustega.
Restaureeritud 1994/95 “Kanutis”.
Lühter on kohandatud elektrile.