Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Kuninglike väravate tiib peaingel Gabrieli,evangelistide Johannese ja Luukase kujutisega, 20.saj. (õli,puit, kullatud)
Mälestise registri number 3219
Mälestise tüüp Vallasmälestis
Mälestise liik kunstimälestis
Arvel 21.04.1997
Registreeritud 21.04.1997
Mälestise vana number 192-k

Paikvaatlused(4)

Seisund: avariiline

Paikvaatluse kuupäev: 15.07.16

Menetleja: kunstipärandi nõunik, Kadri Tael

Märksõna(6)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

Mälestise tunnus


Hävinud Puski kiriku ikonostaasi peaväravad omavad muinsusväärtust- nad on üle saja aasta vanad ja ainuke autentne osa ikonostaasist. Teisalt ikoonide romantiline teostus peegeldab kaudselt oma aja kunstivoolude ülekandumist ka ikonograafiasse. Märkimisväärne on ka professionaalne teostus ja kuldlehe kasutamise tehnoloogiline printsiip.

Sisestatud: 02.11.2004.

Ajalugu


Muinsuskaitse all alates 1985

Sisestatud: 23.04.2009.

Vallasmälestise kirjeldus


Materjal: õli, puit.
Tehnika: kullatud, õlimaal.
Autor, valmistamise koht: -
Dateering: 20. saj.
Mõõtmed: tahvli üldm.- 142x57,6x3,5 cm. Gabrieli ikooni sm.-30,7x21,2 cm, Johannese i. sm.- 27x18 cm, Luukase i. sm.- 27x18,2 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): -
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ristkülikukujuline piklik puidust, Puski kiriku ikonostaasi peaväravate juurde kuulunud vasakpoolne tiib on puidust, kahe põõnaga piklik tahvel, mis on esiküljel kaetud põimornamentikas graveeritud ja osaliselt õlivärvidega dekoreeritud kuldlehega, mis moodustab tagapõhja kolmele, verikaalses järjestuses sibulakujulise ülaosaga ikooniaknale. Kõik poolfiguurid on vaatega paremale, maalitud õlivärvidega puitalusele. Kõige kõrgemal on valgete tiibadega ja kahe lilleõiega Püha Ingel Gabriel; keskmisel on halli habemega raamatut käeshoidev Püha Evangelist Johannes ja alumisel raamatut hoidev Püha Evangelist Luukas.
Dateering 20. saj. algus põhineb stiilikriitikal.
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiteadlane

Sisestatud: 23.04.2009.