Mälestise nimi Kuninglikud väravad ikoonidega, 20.saj.algus (õli,puit,kullatud)

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

Mälestise tunnus

Kuninglikud väravad on üks osa Kuriste kiriku muinsusväärtust omavast ikonostaasist, mis peegeldab üheltpoolt 1880-ndatel aastatel Eestisse rajatud apostlik-õigeusukiriku ikonostaasi traditsioonilisust, teisalt aga värvilahenduse, iludetailide ja maalitud ikoonidega kordumatut kompositsiooni.

Muinsuskaitse all alates 1985

Materjal: õli, puit, pronksvärv.
Tehnika: tisleritöö, õlimaal.
Dateering: 20. saj. algus
Mõõtmed: üldh 240 cm, l- 119 cm; h( ukse keskelt)- 190 cm. Ühe tiiva l- 59 cm. Ikoonide sisemine d- 23 cm, välisd- 27,5 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kuninglikud värvad, ikonostaasi peaväravad, on viinamarjaväädist ažuurse viilungiga puidust raamkonstruktsioonis tiibuksed. Kahe ukse ülemine raam moodustab kokku keskelt allapoole poolkaare. Viinamarjavõrestik on koloreeritud pronksvärviga, raam ühtlaselt ikonostaasi põhivärviga helesiniseks. Vasakul viilungil on vertikaalses asetuses kolm ümmargust helesinisele puidutahvlile õlivärvidega maalitud ikooni: alates ülevalt Peaingel Gaabriel, evangelist Johannes ja evangelist Luukas. Kui peegelpildis parempoolsel viilungil näeme Neitsi Maarjat, evangelist Matteust ja evangelist Markust.
Ikoonid on ümmargustes raamides, tagant kaetud kasevineeriga.
Dateering põhineb stiilikriitikas, teadmata on ikonostaasi valmistamise koht ja meistrid.