Mälestise nimi Rahakassa, 1930.aastad, (puit, metall, bakeliit, vask)
Mälestise vana number 272-a

Materjal: puit (tamm), lakk.
Tehnika: tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Eduard Toomiste Ristivälja külast Käina vallast.
Dateering: 20.saj. I pool
Mõõtmed: kõrgus 12,4 cm, otsakülje laius 12,2 cm, pikikülje laius 18,6 cm. Käepidemed ulatuvad kumbki 3 cm eemale külgedest. Auk kaanes 11,1x5 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tammepuu õhukesest (5 mm) küljelauast ja ümardatud välisservadega nurgapulkade abil kokkutapitud (vahel helekollane 1 mm laiune intarsiatriip), väljast lakitud kastike. Samast tammelauast ümardatud nurkadega põhi ja kaas ulatuvad külgedest 4 mm üle. Kaane sees keskel on nelinurkne auk, mis avaneb esiküljel asuva ümmarguse metallnupu vajutamisega. Kasti põhjas on kahe “eesti-aegse” knopkaga kinnitatud triibuline “pesusamet” (punasel põhjal suured lilled). Mõlemas otsaküljes on seest 2 kruviga kinnitatud metalne läikiv käepide, mille kaunistamiseks on kasutatud oranžika värvusega plastmassriba.
Kastikest kasutatakse rahakassana ja selle valmistas 20. sajandi 20-ndatel aastatel Eduard Toomiste Ristivälja külast Käina vallas.
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiteadlane