Mälestise nimi Peatrepp, 18/19.saj. (puit)

Menetleja: Vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Ehitis, Hoone.

Algne Suuremõisa lossi stiilsemaid interjöörielemente 18.saj. lõpust või 19.saj. algusest.

Algne Suuremõisa lossi interjöörielement. Kaitse all 1983.a.

Aruanded

Tegevuskava Suuremõisa mõisa peahoone paraadtrepi restaureerimiseks. Koostaja Kersti Siim. Tartu 2013.

Materjal: puit, metall.
Tehnika: nikerdatud, pressitud, tisleritöö, treitud.
Autor, valmistamise koht: meistrid olid kohalikud
Dateering: 18/19. saj.
Mõõtmed: vt. MKI arhiivist Ü-60, kus on mõõtmisjoonised vestibüüli trepist, balustritest kui puulõikest vahekäigu kohal
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Vahepostide fiaalid kadunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Suuremõisa lõunakülje avaras vestibüülis asub barokse iseloomuga paraadtrepp. Esimesel korrusel, teine-teisel pool, seina äärest algavad õhukese tammelauaga kaetud astmetega kaarjad marsipooled, mis ühinevad keskel korrustevaheliseks kandiliseks tammise laudparketiga kaetud mademeks, millelt suundub üherealine sirge trepp teisele korrusele. Mademe alla jääb kinnine barokse tahveldisega laes ja külgedel kaetud arkaad. Kaarjate trepimarsside alune on ehitataud tagaküljes püstiste laudadega tagant kinniseks, kumbki sarnaselt ühe uksega. Ühte trepialust kasutatakse panipaigana, teise alt pääseb edasi keldrisse. Arkaadi ava kohale on kinnitatud puidust nikerdatud taimornamendis reljeefne vanik, mille keskosa rõhutab merekarbi motiiv. Vaniku kohal, podesti laiuselt kulgeb teise korruse laeni kolme barokse tahvelviilungiga kaetud kolmanda trepimarsi alune pind. Trepimarsside põsed on kaunistatud madalreljeefse metallist väljapressitud ja ülevärvitud lintkaunistusega. Trepi profileeritud puidust käsipuu toetub rihvitud pungistega treitud balustraadile. Balustraadi liigendavad kandilised, käsipuust kõrgemad postid, mille külgi kaunistavad kaarjalt äralõigatud nurkadega tasapinnalised lakitud tammeplaadid. Vahepostide peal on olnud fiaalid, mis tänaseks on aga kadunud.
Meistriteks on olnud kohalikud mõisa puusepad.
Dateering põhineb stiilikriitilisel analüüsil.